Άσκηση στην εγκυμοσύνη
Η εγκυμοσύνη είναι μια ιδιαίτερη φάση της ζωής της γυναίκας, και όχι μια παθολογική οντότητα. Επομένως ,καθώς η άσκηση αποτελεί σημαντική παράμετρο της ζωής του ανθρώπου ,η παρουσία της κρίνεται απαραίτητη και στην κύηση.
Οι θετικές επιδράσεις της άσκησης είναι:
Α) Βελτίωση της φυσικής κατάστασης της εγκύου.
Β) Βελτίωση του μεταβολισμού και επομένως πρόληψη της υπερβολικής αύξησης βάρους.
Γ ) Αντιμετώπιση κάποιων ορθοπεδικών και αγγειακών προβλημάτων με συγκεκριμένο πρόγραμμα εκγύμνασης.
Δ) Ψυχική ευεξία.
Ε) Τόνωση της ψυχολογίας της εγκύου, καθώς συνειδητοποιεί ότι δεν χρειάζεται να στερηθεί τίποτα από την καθημερινότητά της.
Είδη άσκησης:
Α) Περπάτημα: συστήνεται σε όλες τις εγκυμοσύνες που δεν υπάρχει κάποια επιπλοκή. Είναι η πιο ήπια μορφή αερόβιας άσκησης , κατάλληλη και για εντελώς απροπόνητα άτομα. Συστήνεται να γίνεται σε δροσερές ώρες της ημέρας , να προτιμάται το ομαλό έδαφος και η διάρκεια να εξατομικεύεται ανάλογα με τις ικανότητες της κάθε γυναίκας. Ένας εμπειρικός κανόνας είναι η έγκυος να περπατά ελαφρώς λιγότερο σε σχέση με αυτό που θα βάδιζε προ εγκυμοσύνης .Αυτονόητη είναι η χρήση κατάλληλων παπουτσιών.
Β) Γυμναστήριο: όλες οι έγκυες μπορούν να γυμναστούν. Η ένταση της άσκησης θα εξαρτηθεί από τη φυσική κατάσταση της γυναίκας ,με τον κανόνα ότι συστήνεται να γυμνάζεται ελαφρύτερα σε σχέση με την προ εγκυμοσύνης κατάσταση. Σημαντική είναι η καθοδήγηση από εξειδικευμένο γυμναστή ,για αποφυγή κάποιων επικίνδυνων και επικέντρωση σε κάποιες ιδιαίτερα βοηθητικές για την εγκυμοσύνη ασκήσεις .Ιδιαίτερα συστήνεται η yoga ,όπου υπάρχουν ειδικά προγράμματα για την εγκυμοσύνη.
Γ) Κολύμβηση: είναι ίσως ο ιδανικός τρόπος άσκησης στην εγκυμοσύνη για τους εξής λόγους: α)λόγω της άνωσης του νερού, δεν υπάρχουν κραδασμοί και έτσι δεν επιβαρύνονται οι αρθρώσεις και η σπονδυλική στήλη, η οποία είναι ήδη επιβαρυμένη από την εγκυμοσύνη, β) η έγκυος αισθάνεται ανάλαφρη στο νερό και δεν ιδρώνει, αποκτώντας ένα αίσθημα ευεξίας, που βοηθά στην ομαλή πορεία της εγκυμοσύνης, γ) ανακουφίζονται οι πόνοι της σπονδυλικής στήλης, καθώς και τα πρησμένα πόδια της εγκύου. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα εξής: αποφυγή του κρύου νερού (κίνδυνος πρόωρων συστολών της μήτρας ),αποφυγή της έντονης ή πολύωρης κολύμβησης, αποφυγή της παρατεταμένης παραμονής στον ήλιο και τήρηση των κανόνων υγιεινής ώστε να προληφθούν μυκητιάσεις και άλλες φλεγμονές. Αν πρόκειται για κολύμβηση σε πισίνα πρέπει να είμαστε σίγουροι για την συντήρηση και την καθαριότητά της.
Η άσκηση επομένως είναι εξαιρετικά ευεργετική για την εγκυμοσύνη. Αποτελεί καθήκον του γυναικολόγου να προτρέπει τις εγκύους να γυμνάζονται ,δίνοντάς τους τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές.
Να τονίσουμε μόνο ότι τα παραπάνω ισχύουν για ομαλά εξελισσόμενες εγκυμοσύνες. Σε περίπτωση κάποιας υποκείμενης νόσου ή κάποιας επιπλοκής στην εξέλιξη της εγκυμοσύνης ,χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, συγκεκριμένες προφυλάξεις και ίσως και πλήρης αποχή από σωματική άσκηση.